Allergi eller intolerans mot soja
Bröd
Sojamjöl används ofta i små mängder i bröd, hamburgerbröd och korvbröd. Det finns även sorter utan soja. Det är därför viktigt att läsa innehållsdeklarationen noga.
Middagsmat
Blandprodukter av kött kan innehålla sojaprotein, till exempel pannbiffar, blandfärsburgare och korv. Detta ska framgå av innehållsdeklarationen och det måste synas tydligt att produkten är en blandprodukt. Läs alltid innehållsdeklarationen. Sojaprotein kan finnas i produkter som består av fiskfärs samt i vegetarisk färdigmat. Sojasås innehåller sojaprotein.
Stekfett
Sojaolja (som finns i sojamargarin) ska inte ge allergiska reaktioner. I teorin är det dock möjligt att oljan innehåller rester eller är "förorenad" av sojaproteiner. Samma resonemang kan användas om tillsatsen sojalecitin (E322) som används vid margarintillverkning. De mängder som eventuellt kan förekomma är extremt små. Det är därför troligt att de flesta sojaallergikerna tål dessa produkter.
Tillsatser: En tillsats från sojafiber, sojabönshemicellulosa, med E-nummer E 426 används som emulgeringsmedel, förtjocknings- och stabiliseringsmedel.
Hel- och halvfabrikat/färdigmat
Livsmedlet innehåller soja om någon av följande ingredienser finns med i innehållsdeklarationen (alfabetisk ordning):
Sojabönor, sojamjöl, sojaprotein, sojaproteinisolat.
- Det är inte tillåtet att märka en produkt med ingrediensen vegetabiliskt protein eller hydrolyserat vegetabiliskt protein (HVP) utan att uppge proteinkällan. Detta kan dock förekomma ändå. Källan till det hydrolyserade vegetabiliska proteinet kan vara antingen ärtor eller sojabönor.
- I sammansatta produkter kan ordet "grönsaker" bland annat betyda sojabönor.
Soja kan korsreagera med ärtor, jordnötter och andra baljväxter.
Äta borta
De som reagerar på soja bör vara särskilt uppmärksamma när de ska äta köttprodukter, fiskprodukter, hamburgerbröd, pizza och vegetariska rätter.
Näringsmässiga konsekvenser
Svensk kost innehåller traditionellt sett bara lite sojaprotein. Sojaallergi har därför inte så stor betydelse för intaget av vitaminer och mineraler.