Allergi eller intolerans mot frukt och bär
Definitioner
Födoämnesintolerans är en onormal reaktion på intag av ett eller flera födoämnen. Vid födoämnesintolerans utvecklas symtomen ofta långsamt och blir mindre dramatiska än vid födoämnesallergi.
Födoämnesallergi är en allergisk reaktion på mat som man inte tål. Födoämnesallergi ger oftast akuta och mer uttalade besvär som uppkommer snabbt.
Symtom
Allergiska reaktioner på frukt kan vara relativt milda och begränsade till mun och hals. Symtomen kan vara klåda i läppar, mun och hals och svullnad i läppar, tunga, hals och gom. Dessa milda reaktioner kan uppstå som en korsreaktion hos personer som är allergiska mot pollen.
Korsallergi
Pollenallergiker kan på grund av korsreaktioner reagera på en del frukter. Björk korsreagerar med bland annat äpple, päron, kiwi och stenfrukter såsom körsbär, plommon, persikor och nektariner. Många tål frukten bättre om den är skalad och/eller kokt (till exempel inlagd frukt), men detta gäller inte alla. Olika äppelsorter kan ha olika benägenhet att utlösa allergiska reaktioner.
En del av dem som är allergiska mot gräspollen reagerar också på citrusfrukter som apelsin och klementin. Citrusfrukter kan också ge röda utslag runt munnen på barn med eksem eller känslig hud, vilket oftast beror på att fruktsyran irriterar huden. Detta är en intolerans och inte allergisk reaktion.
Personer som är allergiska mot latex kan också få allergiska reaktioner mot frukt som banan, avokado och kiwi. Reaktionen uppstår hos 30–80 procent av latexallergiska personer, och den är ofta allvarlig.
Persikor, kiwi och jordgubbar
Det finns två olika varianter av allergi mot persika. I Nordeuropa är allergi mot persika vanligtvis en korsreaktion med reaktioner som klåda och svullnad enbart i munnen. Människor som lever vid Medelhavet kan utveckla en svårare form av allergi mot persika som ger kliande utslag (urtikaria) på kroppen, magsmärta, kräkningar och ibland livshotande symtom. Människor som reagerar på persika får ofta mer allergiska symtom om de äter frukten med skalet på. Proteinet som orsakar den allergiska reaktionen tål kokning och kan förekomma i färdiga produkter som exempelvis juice. De som är allergiska mot persika reagerar ofta på andra typer av frukt, nötter och grönsaker som morot och selleri.
Kiwi är en annan typ av frukt som kan orsaka både allergisk korsreaktion och specifik allergisk reaktion på frukten.
Jordgubbar kan orsaka en allergisk reaktion (korsreaktion), men jordgubbar kan också orsaka en form av intolerans som särskilt barn får, efter att ha ätit stora mängder jordgubbar.
Drycker
En del reagerar på frukt och bär som finns i juice. Det rör sig då i regel om intoleransreaktioner. Det är vanligt att reagera på apelsinjuice, tropisk juice/nektar och tomatjuice. Äppeljuice eller ananasjuice är alternativ som kan provas istället. Det bästa är att dricka fruktjuice utan tillsatt socker, det vill säga inte nektar. Personer som reagerar på vissa tillsatser kan prova hemlagad saft eller särskild saft utan konserveringsmedel som kan beställas direkt från safttillverkaren. När det gäller hemlagad saft rekommenderas till exempel svartvinbärs-, hallon- eller blåbärssaft. Om man reagerar på läsk kan mineralvatten, fruktjuice eller saft vara alternativ.
Pålägg
En del reagerar på jordgubbar och apelsin. Vid reaktioner mot någon av tillsatserna i sylt kan man prova hemlagad sylt eller sylt utan tillsatser som kan beställas direkt från vissa fabriker. När det gäller hemlagad sylt rekommenderas till exempel äppelmos, hallonsylt eller blåbärssylt.
Desserter
Fruktsallad innehåller olika sorters frukt. Om man reagerar på någon av de frukter som finns i en fruktsallad bör man inte alls äta av fruktsalladen.
Vill du veta mer?
Kostråd
- Allergi mot komjölksprotein
- Allergi eller intolerans mot grönsaker och baljväxter
- Allergi eller intolerans mot nötter, mandel och fröer
- Allergi eller intolerans mot biogena aminer
- Laktosintolerans
- Glutenintolerans (celiaki) och veteallergi
- Äggallergi och kost utan ägg
- Allergimärkning, Livsmedelsverket
Checklistor
- Checklista för barn med födoämnesallergi/-intolerans
- Checklista för vuxna med födoämnesallergi/-intolerans
Om födoämnesallergi och födoämnesintolerans
- Födoämnesintolerans
- Födoämnesintolerans (för vårdpersonal)