Äggallergi och kost utan ägg
Vad är äggallergi?
Äggallergi innebär att man är allergisk mot ett eller fler proteiner i hönsägg. Äggallergi är en av de vanligaste födoämnesallergierna hos små barn.
Symtom
Äggallergi kan ge symtom såsom eksem, astma, astma, kräkningar, ont i magen och diarré. Svåra allergiska reaktioner är ovanliga.
Diagnos
Sjukdomshistorien, symtomen och läkarundersökning är grunden för att ställa diagnosen. Ett blodprov kan tas för att mäta immunförsvarets reaktion på ägg genom att kontrollera mängden antikroppar som kan tyda på allergi (specifikt IgE).
Behandling
Om du eller ditt barn har äggallergi är det bra att börja med en kost som är helt fri från ägg. Det är dock vanligt att äggallergin växer bort när barnen blir äldre, i samråd med läkare och dietist går det då att införa livsmedel som innehåller ägg i kosten på prov.
Hel- och halvfabrikat/färdigmat
Livsmedlet innehåller ägg om någon av följande ingredienser finns med i innehållsdeklarationen:
Majonnäs, ovalbumin, äggula, äggpulver, äggvita
- Ströbröd kan innehålla formfranska som har bakats med ägg.
Äta borta
Det kan vara en utmaning att äta borta eftersom ägg ingår i så många produkter och maträtter. Det bästa är att undvika sammansatta livsmedel och helfabrikat och hellre välja rena råvaror. Det går vanligtvis att hitta äggfria alternativ. Kakor kan dock vara ett problem. Det kan då vara klokt att ha med sig något som har bakats utan ägg, till exempel bullar eller kex. Äggersättning säljs i välsorterade livsmedelsbutiker. Bakpulver fungerar också som ett slags äggersättning. Om du eller ditt barn är mycket känsliga måste ni också tänka på var maten är placerad – många kan till exempel inte äta mat som har legat på samma tallrik som äggröra. Det finns alltid en risk för förorening med äggprotein från annan mat som lagas, till exempel på restauranger.
Näringsmässiga konsekvenser
Om du eller ditt barn äter en äggfri kost har det mycket liten betydelse för intaget av vitaminer och mineraler. Som för alla andra rekommenderas då bara D-vitamin som tillskott.
Innehållsdeklaration för kost utan ägg
Kom ihåg att läsa innehållsdeklarationen varje gång du köper en matvara. Skaffa information på annat sätt om innehållet i matvaror som saknar innehållsdeklaration.
Undvik |
Välj istället |
Dryck: Likör kan innehålla ägg |
Dryck: Alla sorter kan användas |
Gröt: |
Gröt: Alla sorter kan användas |
Bröd: Bröd som innehåller ägg |
Bröd: Bröd utan ägg |
Matfett: |
Matfett: Alla sorter kan användas |
Pålägg: Kokt ägg, stekt ägg, äggröra. Leverpastej och andra pastejer och patéer som innehåller ägg. Majonnäs, majonnäsbaserade sallader. Kaviarmix. |
Pålägg: Ost (alla sorter), pålägg av kött och fisk. Leverpastej utan ägg. Pålägg av frukt, marmelad. Vanlig kaviar. |
Middag: Kött och fisk som har panerats med ägg. Sammansatta rätter med ägg, till exempel fiskgratäng. Köttfärslimpa, pannbiff och liknande som innehåller ägg. Pasta med ägg. Pannkakor. Sås med ägg. |
Middag: Kött och fisk i "ren" form. Sammansatta rätter utan ägg. Köttfärslimpa, pannbiff och liknande utan ägg. Pasta utan ägg. Pannkakor utan ägg. Sås utan ägg. |
Dessert och annat: Ägg-och-socker-smet/äggtoddy. Vaniljsås, pudding/fromage. Glass med ägg. Kakor och vetebröd som har penslats med ägg. Choklad som innehåller ägg. |
Dessert och annat: Vaniljsås utan ägg. Yoghurt. Glass utan ägg, isglass. Hembakat utan ägg, till exempel paj eller våfflor. Choklad utan ägg. |