Trendigt att äta glutenfritt
Data från hälsoundersökningar mellan 2009 och 2014 har analyserats av amerikanska forskare. Resultaten visar att antalet glutenintoleranta har legat på en jämn nivå, samtidigt som antalet människor som följer glutenfri diet har ökat år för år.
Tillgången till glutenfria produkter har ökat och allt fler anser att det är hälsosammare, men det är också fler som diagnostiserar sig själva som glutenintoleranta och då väljer bort det.
Äter du helst glutenfritt trots att du inte är diagnostiserad glutenintolerant? Kommentera direkt under nyheten!
Kommentera denna artikel
Jag fick rådet av en klok homeopat för 20 år sedan att sluta med gluten och laktos. Vid det tillfället hade jag rejäl ibs, 20 kg övervikt, kronisk trötthet, värk i leder, rygg och knän. Uppblåst mage för jämnan, högt och svårmedicinerat blodtryck varvid jag medicinera m blodtrycksmedicin och betablockerare. Kort sagt så var jag ett vrak rent fysiskt. Genomgick ej celiakiutredning.
Efter en vecka på militant gluten och laktosfri kost mådde hela jag genast bättre. Jag började ticka ner i vikt ca 0.5 kg/vecka. Jag blev piggare och hade mindre värk.
Efter 2 månader gick jag till min husläkare och berättade vad som pågick. Han häpnade, då mitt blodtrycksmedicin plötsligt behövde trappas ner något. Han sa, den förnuftiga läkaren: okej, jag måste medge att jag är förvånad och skeptisk. Men det här verkar funka. Och då är jag glad för det. Jag supportar dig med att ta prover parallellt och fortsätter bevaka dig.
Viktnedgången fortsatte i sakta mak. Blodtrycksmedicin tappades ner, betablockerare trappades ner, togs bort. Ledvärk minskade i takt med viktnedgången som stannade på 70 kg (170 cm lång). Ibs:en var ett minne blott.
En framgångssaga helt enkelt.
Efter 20 år av strikt laktos och glutenfri kost fick jag för mig att testa gluten igen och laktos.
Det funkade oväntat bra. I början iaf. Så jag körde på. Började samtidigt lägga på mig vikt sakta men säkert. Och få tillbaka ibs:en. Ont i kroppen. Nu har det gått 4 år med gluten och laktos. Jag försöker nu trappa ner för att gå över till strikt gluten och laktosfri kost igen. För efter 4 år med gluten och laktos har jag gått upp 20 kg igen och jag har värk i hela kroppen, är extremt trött, har ibs och är faktiskt tillbaka på ruta ett i alla avseenden och mår fysiskt lika visset som för 24 år sedan.
Jag tror gluten och många mejeriprodukter är rena giftet för tarmsystemet. Och mår tarmen dåligt mår hela kroppen dåligt.
Men visst, det kan vara en ren tillfällighet. Eller vad tror ni?
Jag fick rådet av en klok homeopat för 20 år sedan att sluta med gluten och laktos. Vid det tillfället hade jag rejäl ibs, 20 kg övervikt, kronisk trötthet, värk i leder, rygg och knän. Uppblåst mage för jämnan, högt och svårmedicinerat blodtryck varvid jag medicinera m blodtrycksmedicin och betablockerare. Kort sagt så var jag ett vrak rent fysiskt. Genomgick ej celiakiutredning.
Efter en vecka på militant gluten och laktosfri kost mådde hela jag genast bättre. Jag började ticka ner i vikt ca 0.5 kg/vecka. Jag blev piggare och hade mindre värk.
Efter 2 månader gick jag till min husläkare och berättade vad som pågick. Han häpnade, då mitt blodtrycksmedicin plötsligt behövde trappas ner något. Han sa, den förnuftiga läkaren: okej, jag måste medge att jag är förvånad och skeptisk. Men det här verkar funka. Och då är jag glad för det. Jag supportar dig med att ta prover parallellt och fortsätter bevaka dig.
Viktnedgången fortsatte i sakta mak. Blodtrycksmedicin tappades ner, betablockerare trappades ner, togs bort. Ledvärk minskade i takt med viktnedgången som stannade på 70 kg (170 cm lång). Ibs:en var ett minne blott.
En framgångssaga helt enkelt.
Efter 20 år av strikt laktos och glutenfri kost fick jag för mig att testa gluten igen och laktos.
Det funkade oväntat bra. I början iaf. Så jag körde på. Började samtidigt lägga på mig vikt sakta men säkert. Och få tillbaka ibs:en. Ont i kroppen. Nu har det gått 4 år med gluten och laktos. Jag försöker nu trappa ner för att gå över till strikt gluten och laktosfri kost igen. För efter 4 år med gluten och laktos har jag gått upp 20 kg igen och jag har värk i hela kroppen, är extremt trött, har ibs och är faktiskt tillbaka på ruta ett i alla avseenden och mår fysiskt lika visset som för 24 år sedan.
Jag tror gluten och många mejeriprodukter är rena giftet för tarmsystemet. Och mår tarmen dåligt mår hela kroppen dåligt.
Men visst, det kan vara en ren tillfällighet. Eller vad tror ni?
Hejsan!
Slutade med gluten för 2,5 år sedan då jag hade smärtor,kramper, inflammationer i hela kroppen, mage mm och hade fått diagnosen fibromyalgi ett antal år innan, gjorde aldrig någon celeaki utredning innan jag slutade, men vinsten har blivit så stor, har ingen värk kvar och min läkare säger att min fibromyalgi är borta nu, om det beror på att jag har en glutenintolerans kommer jag aldrig få veta, men för mig är det självklart....... Igen mer gluten för min del!
Jag tror att gluten är dåligt för alla, inte bara för konsumenter som upplever obehag av t.ex. inflammationer i tarmen. kroppen har svårt att bryta ner oförädlade spannmålsprodukter i allmänhet och de sim innehåller gluten i synnerhet. Gäller nog sojaprodukter också..
Inga har kommenterat på denna sida ännu