Livsmedelsverket: Jordnötter och ägg till spädbarn minskar inte risken för matallergi
Att låta sina spädbarn prova exempelvis jordnötter, mjölk, fisk, och ägg för att minska risken för allergi har under de senaste åren diskuterats flitigt. Nu slår Livsmedelsverket och Barnläkarföreningens delförening fast att metoden inte har tillräckligt med stöd i forskningen.
I USA och Australien rekommenderar man att barn i tidig ålder tillåts äta till exempelvis jordnötter. I USA är rekommendationen från redan fyra månaders ålder. Frågan har diskuterats i Sverige under de senaste åren och råden skiljer sig mellan olika länder.
Frågan om föräldrar ska ge sina spädbarn så kallade allergena livsmedel har i Sverige länge väntat på sitt svar.
Livsmedelsverket i Sverige har dock förhållit sig försiktigt till frågan och någon rekommendation och avrådan har inte funnits. Frågan om Sverige ska följa de amerikanska riktlinjerna har debatterats.
Några sådana rekommendationer blir det inte.
Nu har Livsmedelsverket presenterat sin genomgång av forskningen kring introduktion av allergena livsmedel till spädbarn. Arbetet startade 2017 och har genomförts tillsammans med barnläkare och forskare med inriktning på allergi.
– Det finns visserligen studier som tyder på att en tidig introduktion skulle kunna minska risken för matallergier, men sammantaget finns inte tillräckligt med stöd för en aktiv introduktion, säger Ylva Sjögren Bolin, nutritionist och immunolog på Livsmedelsverket.
I stort sätt blir därför råden oförändrade.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Näringsrik mat
– Samtidigt vill vi vara tydligare med att den mat där allergirisken är störst även är näringsrik. Vi rekommenderar därför att barn får ägg, jordnötter, mjölk, fisk, bönor och nötter under deras första år, säger Ylva Sjögren Bolin.
– Nötter och jordnötter bör dock vara mixade och osaltade.
Råden gäller alla barn, även de som räknas in i riskgruppen för allergi.
– Men vi uppmanar också alla föräldrar som misstänker att ens barn har allergi att vända sig till vården för att få en diagnos.
Ökar inte risken för allergi
Sedan tidigt 2000-tal har varningarna varit tydliga: Att exponera spädbarn och småbarn för jordnötter ökar risken för att de ska utveckla en allergi.
Sedan dess har forskningen gått framåt. Idag finns det alltså forskning som visar att en tidig introduktion av allergena livsmedel inte ökar risken för att barnet ska drabbas av allergi.
-
SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/livsmedelsverket-inte-tillrackligt-med-stod-for-att-jordnotter-och-agg-till-spadbarn-minskar-risken-for-matallergi
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu