Hög risk för glutenintolerans i Sverige
Resultaten är hämtade från en stor internationell studie som ska pågå till 2025. Närmare 8 700 barn med särskilda riskgener för diabetes och glutenintolerans deltar i studien.
Barnen har följts sedan de var nyfödda och är i dag i genomsnitt sex år gamla. Det är amerikanska, svenska, tyska och finska barn som deltar. Delresultat från studien bekräftar tidigare antaganden om glutenintolerans, exempelvis att flickor löper nästan dubbelt så hög risk som pojkar att drabbas och sjukdomen är starkt kopplad till ärftlighet.
Man räknar med att cirka 1,5 procent av normalbefolkningen är glutenintolerant, men i Sverige är andelen dubbelt så hög. Generellt sett drabbas dessutom svenska barn i tidigare år av glutenintolerans än barn i övriga länder.
Varför det är så, är svårt att svara på. Många har velat hävda att det kan bero på när man introduceras för gluten samt i vilken mängd gluten ges under det första levnadsåret.
Daniel Agardh, överläkare och docent vid Lunds universitet och som lett den svenska delen av studien, menar att det inte går att dra några slutsatser.
– Kosten är naturligtvis en viktig faktor, men det är förmodligen betydligt mer komplext än så. Vi kan med studien inte dra några slutsatser om att vällingen är orsaken till den ökade risken hos svenska barn i studien.
Enligt honom är det sannolikt kombinationen av de ärftliga riskgenerna och flertalet omgivningsfaktorer som gör att vissa barn drabbas. Det kan vara så att det är en infektion som initialt utlöser sjukdomen. En annan teori är att tarmflorans sammansättning, som skiljer sig åt hos folk i olika länder, påverkar risken.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Det finns dessutom tydliga indikationer på att gluteninintiolerans är vanligare i de södra än i de norra delarna av Sverige. Något entydigt svar på varför har inte forskarna.
Är du glutenintolerant och hur gammal var du när du fick diagnosen? Kommentera direkt under artikeln.
Kommentera denna artikel
Min glutenintolerans upptäcktes då jag var 49 år och läkaren trodde att jag haft det sedan tidiga barnaår. Två år innan vid 47 års ålder upptäcktes min sköldkörtelsjukdom och sex år senare vid 55 års ålder Ulcerös Colit
Ldwp
Jag var 66 år och vet ingen annan i släkten som är glutenintolerant och jag har heller inga symptom.
Inga har kommenterat på denna sida ännu