Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hög risk för glutenintolerans i Sverige

Sverige är ett högriskland när det gäller glutenintolerans. Svenska barn löper dubbelt så hög risk som de amerikanska att drabbas av sjukdomen. Går sjukdomen obehandlad kan den ge allvarliga komplikationer.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-07-11

Annons

Resultaten är hämtade från en stor internationell studie som ska pågå till 2025. Närmare 8 700 barn med särskilda riskgener för diabetes och glutenintolerans deltar i studien.

Barnen har följts sedan de var nyfödda och är i dag i genomsnitt sex år gamla. Det är amerikanska, svenska, tyska och finska barn som deltar. Delresultat från studien bekräftar tidigare antaganden om glutenintolerans, exempelvis att flickor löper nästan dubbelt så hög risk som pojkar att drabbas och sjukdomen är starkt kopplad till ärftlighet.

Man räknar med att cirka 1,5 procent av normalbefolkningen är glutenintolerant, men i Sverige är andelen dubbelt så hög. Generellt sett drabbas dessutom svenska barn i tidigare år av glutenintolerans än barn i övriga länder.

Annons
Annons

Varför det är så, är svårt att svara på. Många har velat hävda att det kan bero på när man introduceras för gluten samt i vilken mängd gluten ges under det första levnadsåret.

Daniel Agardh, överläkare och docent vid Lunds universitet och som lett den svenska delen av studien, menar att det inte går att dra några slutsatser.

– Kosten är naturligtvis en viktig faktor, men det är förmodligen betydligt mer komplext än så. Vi kan med studien inte dra några slutsatser om att vällingen är orsaken till den ökade risken hos svenska barn i studien.

Enligt honom är det sannolikt kombinationen av de ärftliga riskgenerna och flertalet omgivningsfaktorer som gör att vissa barn drabbas. Det kan vara så att det är en infektion som initialt utlöser sjukdomen. En annan teori är att tarmflorans sammansättning, som skiljer sig åt hos folk i olika länder, påverkar risken.

Annons
Annons

Det finns dessutom tydliga indikationer på att gluteninintiolerans är vanligare i de södra än i de norra delarna av Sverige. Något entydigt svar på varför har inte forskarna.

Är du glutenintolerant och hur gammal var du när du fick diagnosen? Kommentera direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2014-07-11 21:48 (10 år sen)

    Min glutenintolerans upptäcktes då jag var 49 år och läkaren trodde att jag haft det sedan tidiga barnaår. Två år innan vid 47 års ålder upptäcktes min sköldkörtelsjukdom och sex år senare vid 55 års ålder Ulcerös Colit

  • Avatar Tidigare användare 2014-07-11 20:37 (10 år sen)

    Ldwp
    Jag var 66 år och vet ingen annan i släkten som är glutenintolerant och jag har heller inga symptom.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.