Hej! Min 13-årige son har ibland reagerat mot katt. Vid andra tillfällen har det gått bra. De gånger han reagerat är då han varit i kontakt med kattungar och innekatter. De gånger det gått bra är i kontakt med vuxna katter som vistas både ute och inne. Hundar går bra. Där reagerar han inte alls. Vi har funderat på att skaffa katt och till att börja med låna hem en katt från djurskyddet. Om det fungerar behåller vi katten. Jag skriver för att jag är lite tveksam till detta. Katten kommer i så fall att kunna vara både ute och inne. Men mer inomhus under vintern. Har det någon betydelse om katten även vistas utomhus? Vill egentligen ha "moraliskt stöd" samt argument för barnen, är det ett bra sätt att prova sig fram? Finns någon tidsgräns för om man märker av allergi? Ser man detta ganska snart eller kan det gå flera dagar/veckor eller till och med månader? Jag är mycket tacksam för svar. Diskussionens vågor går heta därhemma!
Har han reagerat med typiska allergisymtom som rinnande snuva, nästäppa och/eller kliande röda ögon så tycker jag inte att man skall skaffa katt. Man kan vara tacksam för att man tål att träffa katt kortare stunder men det är något helt annat att ha katten i hemmiljön ständigt.
Om ni känner er osäkra kan man göra ett allergitest mot katt men har han haft typiska symtom så behövs detta inte. Har man släppt in katten utan att ha symtom så kan allergisymtom utvecklas på både kort och lång sikt. När/om symtom uppkommer måste man göra sig av med katten.
Med vänlig hälsning
Anders Berg
Överläkare, barn och allergispecialist.