Hej! Jag är 20 år och har varit "allvarligt" allergisk mot fisk hela livet. Jag har dock först på senare tid börjat fundera över om jag genom min fiskallergi går miste om näringsämnen el. liknande så pass att det påverkar mig negativt? Man hör ju inte allt för sällan hur nyttigt fisk är, speciellt då fettsyrorna "Omega 3" etc. Bör jag anpassa min kost i övrigt för att "kompensera" detta, och i så fall hur/med vad? Fisk är det enda jag numera är allergisk mot i födoämnesväg. Jag mår i övrigt mycket bra. Tack på förhand.
Hej!
De största mängderna omega-3-fett hittar man framför allt i fisk och skaldjur, men det finns även små mängder i ägg och andra animaliska livsmedel. Man hittar det också i vegetabiliska oljor, såsom raps- och linfröolja, och i avocado, mandel och nötter. Kroppen kan också själv tillverka omega-3-fettsyror. Olika vegetabiliska oljor, framför allt linfrö-olja, innehåller höga halter av linolensyra som i kroppen omvandlas till omega-3. Så du är inte helt utan omega-3-fettsyror om din allergi hindrar dig från att äta fisk.
Jag tycker inte att du behöver anpassa din kost pga fiskallergin. Det finns ju många människor som inte tycker om fisk och undviker det därför. Men, det är helt riktigt att flera hälsofrämjande effekter tillskrivits omega-3-fetter så jag förstår din undran. Genom att öka konsumtionen av
vegetabiliska oljor, avocado, mandel och nötter så kan du få i dig mer av omega-3-fettsyror.
Vänliga hälsningar
Helen Flöistrup, dietist