Har en son på 10 år som inte tål gluten, soya eller mjölkprotein. Vad bör vi tänka på och måste han ha särskilda näringsdrycker. Till saken hör att han är väldigt mager och liten (129cm och väger 21kg ).Han blöder också mycket näsblod. tacksam för svar
Hej!
Det är viktigt att din sons kost är fullgod trots hans
intolerans/överkänslighet. För att få mer information om den kost som han rekommenderas kan du gå in på www.celiaki.se och även läsa om den här på Netdoktor.
Det framför allt glutenintoleransen som kan hänga ihop med hans vikt- och längdutveckling. Om han varit glutenintolerant en längre tid och nyligen diagnosticerats och därmed börjat med glutenfri kost så tar det tid innan han är ikapp sina ”normala mått”. Se till att all mat verkligen är fri från gluten, läs innehållsförteckningarna noga. Får han då och då i sig gluten så växer tarmluddet inte ut som det ska och det är igenom detta som all näring tas upp. Om kosten är optimal så är även avföringen normal, vilket kan vara ett riktmärke att gå efter om man är osäker.
Vikt- och längdutvecklingen är mycket individuell och beror på mer än bara kosten, varför jag inte kan ge något svar på frågan om näringsdrycker bara av den korta nformation du gett. Näringsdrycker brukar inte behövas vid någon av dessa diagnoser, men har du funderingar så bör du kontakta din sons läkare och eventuellt även knyta en dietistkontakt (vilket din läkare kan ordna en remiss till).
Lycka till!
Vänliga hälsningar
Helen Flöistrup, dietist