Min 16-åriga dotter är alltsedan spädbarnstiden allergisk mot olika födoämnen. Hon reagerar vanligen med eksem, men nötter och jordnötter är värre (kraftig hastig uppsvullnad i ansiktet av att ha knäckt en paranöt julen 2003, utan avsikt att äta den). Nu till min fråga. Hon tål inte att äta fisk, men äter skaldjur (räkor, kräftor). Vi ska åka till Venezuela om några dagar och jag har nu i elfte timman insett att det är mycket vanligt att man äter fisk och skaldjur där. Då undrar jag om några saker som dottern inte ätit som ostron, musslor och bläckfisk. Vad är fisk och vad är skaldjur ur allergisynpunkt? Bör vi hålla henne borta från allt i den vägen som hon inte provat tidigare? /Mor
Hej!
Skaldjur kan delas in i två grupper kräftdjur och blötdjur. Gruppen kräftdjur innefattar kräfta, krabba, räka och hummer. Exempel på blötdjur är musslor, snäckor och bläckfisk. Inom gruppen fisk hittar man det djur vi vanligen kallar fiskar, t ex torsk, sill, lax och tonfisk.
Jag tycker inte att din dotter ska testa några nya födoämnen när ni är på utlandsresa. Vill hon prova livsmedel som hon tidigare inte ätit bör hon göra det här hemma där ni vet var hon kan få vård om hon skulle reagera negativt på födoämnet.
Lycka till!
Vänliga hälsningar
Helen Flöistrup, dietist