Jag har en tioårig dotter som är mycket kraftigt allergisk mot jordnötter, hon reagerar även om någon äter jordnötter i hennes närhet. För några år sedan var hon även allergisk mot hasselnöt, vilket enligt senaste tester gått bort, enligt senaste testet var hon även "obetydligt allergisk mot valnöt". Hennes läkare säger ändå att hon bör undvika nötter, men att hon borde kunna äta tex choklad som "kan innehålla spår av hasselnöt". Vad som gäller med andra nötter får jag dock inget svar på, mer än att man inte vet... Hur skall jag få reda på vilka nötter hon kan äta? Det finns ju så många! Pinjenötter, pecannötter, cashewnötter etc. Hon älskar tex pesto, men det innehåller ju alltid någon sorts nöt. Finns det något test man kan göra för att reda ut vilka nötter hon eventuellt tål? Hon tycker ju såklart att det är tråkigt att alltid behöva tacka nej till choklad, kakor mm på kalas och dylikt, och det är ju onödigt att undvika saker "i onödan"! Tilläggas kan att hon även är astmatiker. Törs man åka till tex Thailand? Där används ju ofta jordnötter och andra nötter i maten? Enligt dotterns läkare "är det bara att ha Epipen tillhands"! Är det verkligen så? Kan man lita till 100 % på Epipen? Undrande mamma
Hej!
Din fråga om din tioåriga dotter kan äta nötter törs jag inte ge ett bestämt svar på så här via nätet. Det beskedet bör nog ges av den behandlande läkaren, som känner till förhållandena i detalj. Men jag hoppas att jag med en beskrivning av en läkares möjligheter att göra en riskbedömning vid nötallergi ändå kan ge dig en viss vägledning.
Problem med nötallergi eller misstänkt nötallergi förtjänar alltid en noggrann bedömning eftersom det finns en risk för allvarliga reaktioner. Det gäller att inte missa dessa svåra allergier. Det gäller samtidigt att göra balanserade bedömningar så att inte patienter i onödan får diagnosen allvarlig nötallergi med de bl.a. sociala följder den diagnosen kan ge upphov till. Bedömningarna är ibland svåra. Vid tveksamma fall tillämpas försiktighetsprincipen.
En stor hjälp vid en riskbedömning är att undersöka om patienten har allergiantikroppar (av IgE-typ) mot nöten ifråga. Det är nämligen dessa allergiantikroppar som kan starta den allvarliga allergiska reaktionen. En tumregel är att ju högre halt av allergiantikroppar, desto större risk för en svår reaktion. Men för att säkert säga att en patient har allergi mot en viss nöt krävs dock både en sjukhistoria med symtom vid nötintag och påvisande av allergiantikroppar mot nöten ifråga. Om patienten har reagerat efter intag av jordnöt och testet visar allergiantikroppar mot jordnöt så är diagnosen solklar. Om patienten reagerat på jordnöt med lättare symtom och allergitesten är negativ så talar det starkt mot att patienten skulle få en svår reaktion vid förnyat jordnötsintag.
Din dotter hade tydligen en låg halt av allergiantikroppar mot valnöt. Men det framgår inte om hon ätit valnötter och reagerat. Så diagnosen valnötsallergi är enligt min uppfattning misstänkt men inte säkerställd. Utifrån testresultatet beträffande valnöt skulle man ändå tro att risken för en allvarlig reaktion utlöst av valnöt är liten.
Din dotter är kraftigt allergisk mot jordnötter. Det innebär, dessbättre, i och för sig inte att hon också har en ökad risk för svår allergi mot "trädnötter" som hasselnöt och valnöt. Jordnöt är en ärtväxt och har inte samma allergiska strukturer som trädnötterna.
Pinjenötsallergi är ännu mycket ovanlig i Sverige. Om din dotter äter pesto, som oftast innehåller pinjekärnor, utan problem så talar det mot att hon skulle ha pinjenötsallergi. Halten av allergiantikroppar mot pinjekärnor går att bestämma med hjälp av blodprov.
Användning av en autoinjektor med adrenalin (Epipen, Anapen) är det bästa sättet att behandla en svår allergisk reaktion. Vid många allergimottagningar låter man i träningssyfte patient och föräldrar också prova hur den används vid besöket på mottagningen.
Detta blev långt - och ändå inget klart svar på din fråga. Men jag hoppas att mitt svar kan bidra till att belysa hur riskerna vid nötallergi kan uppskattas av oss läkare. I vissa fall är bedömningarna svåra och då måste förstås försiktighetsprincipen tillämpas.
Med vänlig hälsning Gunnar Bylin.
Överläkare och allergispecialist