Hej! Jag är allergisk mot en massa saker. Bland annat, har jag förstått efter några år, proteiner. Det verksar som att jag är allergisk mot de flesta sorter, som till exempel protein från mjölk, ärtor, alla grönsaker-råa, alla frukter, rotfrukter, ja som sagt det mesta. Nu har jag även kommit fram till och det är det jag vill fråga om, att jag är allergisk mot mitt eget (eller humant) protein. När jag tränar hårt till exempel får jag klåda i halsen och det bildas slem. Exakt samma sak händer om jag kysser någon och jag får dennes saliv i munnen. Det är precis samm sak som om jag äter ärtor eller sojaprodukter eller andra saker med protein i. Kan detta stämma? och isåfall kan jag på något sätt lindra detta. Jag har inga större besvär av det, förutom just träningen, där det kan bli jobbigt att andas om jag får för mycket slem. Finns det någon medicin eller behandling som gör att kroppen kan acceptera proteiner bättre?
Verkar lite väl bred födoämnesöverkänslighet mot samtliga proteiner för att jag skall få ihop det rent mekanistiskt och immunologiskt. Vi kommer dagligen i kontakt med allergiker som reagerar mot komjölk-fisk-soja-ägg-och mer sällan övriga proteiner som kött i form av nötkött respektive fågel mm. Kan det inte vara nåt av de födoämnen du inte tål som dina vänner just intagit och har kvar på läpparna?
Finns beskrivet exempelvis indirekt överfört hos kraftigt känsliga mot jordnötter. Slemproblemen när du tränar kan möjligen vara uttryck för ansträngningsastma. Jag skulle be husläkare göra spirometri och en prick eller RAST test mot de födoämnen du misstänker.
Vänliga hälsningar Reidar Grönneberg överläkare lung- och allergispecialist.