Min son, 11 år, har just fått konstaterat att han ej tål att äta vete. Han symptom har i ett års tid varit magont och framför allt mycket gasig och orolig mage. Jag har sökt på många internetsidor men saknar fortfarande svar på följande frågor: 1. Vad är det för skillnad på vete allergi och över känslighet ? 2. Kan min son äta dinkel? 3. Kan han äta glutenfria produkter som innehåller vetestärkelse eller stärkelsesirap? 4. Finns det något mjöl som kan ersätta vetemjöl vad det gäller bak av kakor, kanelbullar o.d ? Tacksam för svar!
Hej!
Hoppas att detta är mer upplysande svar på dina frågor om veteallergi.
1. Vid veteallergi bildar immunförsvaret antikroppar mot vete som leder till att individen får en reaktion. Vid en överkänslighet uppstår symtom vid intag av födoämnet utan att immunförsvaret behöver vara engagerat.
2. Dinkel är detsamma som dinkelvete (eller speltvete) och är den ursprungliga formen av vete. Ska inte konsumeras av veteallergiker.
3. De flesta veteallergiker tolererar glutenfria produkter som innehåller vetestärkelse eftersom den ingående mängden vete är så liten. Är din son mycket känslig kan han dock även behöva utesluta produkter med vetestärkelse.
Om stärkelsesirap är baserat på vete så kan det innehålla spår av vete, men denna mängd är oftast försumbar. Stärkelsesirap kan baseras på andra typer av stärkelse än den från vete och i de fallen går det bra för en veteallergiker att äta.
4. För bakning av kakor och bullar går det bra att använda de glutenfria mjölmixerna (Semper, Finax, Olda) som finns i olika sorter. Glutenfria produkter innehåller inte vete, havre, korn eller råg. I övrigt fungerar recept som innehåller majs-, ris- eller potatismjöl bra.
Vänliga hälsningar Helen Flöistrup, dietist.