Min dotter reagerade tidigt med att få massa besvärliga och kliande utslag när hon fick i sig mjölk och ägg. Hon var 6 månader när vi slutade med de sakerna. Nu är hon 4,5 år och för en tid sedan fick hon börja introducera ägg igen och det har funkat. Fortfarande reagerar hon ibland med att bli röd om hon äter starka saker som tomat osv men inget som kan kallas allergi. Nu för 4 dagar sedan sa läkaren att vi kunde börja testa med mjölken (4 år sedan hon slutade) och det har jag gjort. Hon åt pannkaka med riktig mjölk utan att reagera, grädde, bakverk och idag testade vi pizza och det verkar ha gått bra. Går vi för fort fram... eller är det bara att tuta och köra?? Antingen är hon väl allergisk eller inte det kan väl inte förvärras av att man testar??
Det verkar ju som om hon blivit tolerant mot både ägg och mjölk, åtminstone när det är tillagat. Var lite försiktig med rent ägg, ffa om det är rått, och med färsk mjölk. Om man inte får några reaktioner är det inga risker för framtiden.
Med vänlig hälsning,
Anders Berg
Överläkare, barn och allergispecialist.