Hej, Jag är laktosintolerant och har därför svårt (för att inte säga omöjligt) att göra mig en bra frukost. Jag vet att det är viktigt att äta en bra frukost för att "hålla hela vägen" till lunch, men när jag inte kan äta filmjölk, yoghurt, müsli eller gröt blir det inte mycket kvar. Juice har jag slutat med eftersom det innehåller så mycket socker. Bättre då att äta en frukt på förmiddagen. Men jag tycker att två smörgåsar (fiberrikt bröd) med lite pålägg och en kopp te inte räcker för mig. Vad ska jag göra?
Hej!
Tack för din fråga! När man är laktosintolerant innebär det att man har nedsatt förmåga att bryta ned mjölkens kolhydrater, mjölksockret som också kallas laktos.
Hur mycket laktos man tolererar utan att få symtom skiljer sig mellan olika personer. Vissa tål lite mjölk andra nästan ingenting. Många tål lite mjölk i samband med måltid men inte på fastande mage. Yoghurt och filmjölk innehåller mindre laktos än mjölk och tolereras av många.
Jag rekommenderar jag dig att använda laktoslåg eller laktosfri mjölk till gröt och müsli. Den laktoslåga mjölken innehåller bara lite laktos som inte brukar vara något problem med, och det finns också en helt laktosfri mjölk ifrån Valio. Valio har också många laktoslåga yoghurtar, både naturell och smaksatta. Titta att det står HYLA på förpackningen. Det betyder att produkten har låg laktoshalt. Filmjölk med låg laktoshalt finns också.
Alternativ till mjölk är Solhavre. Solhavre är en havredryck som har likvärdigt näringsinnehåll som mjölk med är baserat på havre. På smörgåsen kan du använda ost som är så gott som helt laktosfri.
Hoppas att du har fått lite tips till din frukost!
Hälsningar,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Här kan du läsa mer om laktosintolerans på Netdoktor »