Hej! Jag är en tjej på 19 år som har funderat på en sak. Det finns ju flera olika soters minitomater med olika namn och de varerar lite i utseende också. När jag äter någon sort som kallas för Babytomater får jag klåda på tungan och börjar ibland hosta. Klådan blir värre om tomaterna är varma. Men när jag äter någon annan sort av minitomaterna eller vanliga tomater får jag ingen reaktion. Så min fråga är om man kan vara känslig mot vissa tomatsorter men inte mot andra? Jag är sedan tidigare läkemedelsallergiker om det spelar någon roll. Tack på förhand!
De symtom du beskriver är som jag ser det tillräckligt alarmerande för att du bör undvika alla former av råa tomater. Nästa intag av respektive tomatsort riskerar ge halssvullnad och andningssvårigheter inte bara hosta. Allergenet förstörs i regel vid tillagning /upphettning men inte garanterat. Som allergispecialist sen decennier har jag ingen egen erfarenhet av eventuell skillnad mellan tomatsorter eller fått rapporterat av gräsallergiker, för de borde ha största erfarenheten eftersom de är överrepresenterade när det gäller korsreaktivtitet gräs gentemot tomat, jordnöt(och övriga baljväxter) och sojaböna. Dietist kan möjligen ge dig stöd och ytterligare råd i denna fråga.
Vänlig hälsning,
Reidar Grönneberg
Överläkare, lung och allergispecialist.