Kan man reagera mindre på hållbarhetsmjölk? Jag bor i Spanien sedan många år och har alltid undvikit mjölkprodukter, men här är all mjölk i affären med utgångsdatum flera månader i tiden. Jag använder mjölk i kaffe och gör yoghurt själv på den och har inga besvär. Jag har astma och atopiskt eksem sedan jag var 6 månader och nu är jag 61 år, jag är även allergisk mot sojaprodukter, får hjärtklappning av groddar på sojabönor (det som anvands på kinesrestauranger) etc. Ställer denna fråga lite som ett påstående också, för att andra kan prova om det går lika bra, som det gör för mig.
Hej!
Skillnaden mellan vanlig mjölk och mjölk med lång hållbarhet ligger i uppvärmningssprocessen som sker innan mjölken förpackas. Båda sorterna är pastöriserade vilket betyder att mjölken värms upp till 90 grader under c:a 5 minuter och därefter snabbt kyls av. Detta sker för att döda eventuella bakterier som kan finnas i mjölken. Mjölk med lång hållbarhet har genomgått ytterligare en snabb uppvärmning till 140 grader. Jag kan inte svara på om detta även gäller mejerierna i Spanien.
Jag kontaktade en svensk mjölkproducent för att höra om de hade något svar på din fråga. Enligt dem förändras varken mjölkens laktos eller protein av de pastöriseringstemperaturer som används.
Förutom skillnader i tillverkningsprocess mellan länderna, kan jag också tänka mig att det kan bero på att din tolerans för mjölkprotein ökat eller att dina symptom inte blir lika uttalade i det spanska klimatet. Oavsett vad det är som gör att du inte får besvär av den spanska hållbarhetsmjölken, så är det ju trevligt att du kan konsumera lite mjölk igen!
Vänliga hälsningar
Helen Flöistrup, dietist