Var allergisk mot mjölkprotein som barn, vilket växte bort. Vid blodprov framgick för ca ett år sedan att jag fortfarande är "minimalt" allergisk (är 22 år gammal). Läkaren rekommenderade att jag fortsatte äta mjölkprodukter, för att jag annars riskerar att bli ännu mer allergisk. Jag bestämde mig till en början för att utesluta livsmedel som jag reagerar en aning på (t ex lagrad ost, keso). Då jag mer och mer vant mig vid att äta mjölkfri kost funderar jag nu på att helt utesluta mjölkprodukter. Kan atopiskt eksem bli bättre om man helt undviker livsmedel som man är allergisk mot?
I blodprov kan en positiv reaktion på komjölksprotein hänga med i många
år. Tål man att dricka mjölk eller äta mjölkprodukter så har detta ingen
som helst betydelse utan man skall fortsätta att äta komjölk.
Om man ändå vill utesluta mjölk så skall man tänka på att få i sig
tillräckligt med kalk och vitaminer. Ett atopiskt eksem kan förbättras
även om det är osannolikt. Det är bara att prova under en kortare period
och då vara noga så att man verkligen undviker all komjölk.
Med vänlig hälsning Anders Berg, överläkare, allergolog.