Hej! För ca 1,5 år sedan besökte jag en läkare med anledning av symptom som trötthet, oroskänslor, diarré m.m. Jag misstänkte själv glutenintolerans då jag tyckte att symptomen kom en stund efter att jag ätit vetemjöl så blodprov togs för att undersöka detta. Provet visade ingen glutenintolerans. Jag hörde dock att man kan ha en fördröjd överkänslighet så jag provade med att under en period plocka bort gluten från min kost och märkte hur symptomen upphörde. Jag har sedan dess ätit glutenfri kost i princip utan undantag och mår bra av detta. Mina frågor är: Kan jag vara glutenintolerant trots att inte blodprovet visat detta? Finns det några risker med att fortsätta äta glutenfri kost?
Hej!
Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg. Hos individer med glutenintolerans orsakar gluten inflammation och skador i tunntarmens slemhinna, vilket gör att kroppen inte kan ta upp näringen i maten på ett normalt sätt. Då tarmen är skadad försämras upptaget av olika näringsämnen från maten som vitaminer, mineraler, kolhydrater och fett.
Detta kan leda till näringsbrist, vilket medför viktnedgång och trötthet, i kombination med diarré, gaser/uppblåsthet och andra mag-
och tarmbesvär.
För att kunna ställa diagnosen utförs följande undersökningar:
1. Ett blodprov visar om antikroppar mot gluten (rättare sagt proteinet Gliadin som finns i gluten) kan verifieras i blodet, men även om
antikroppar kopplade till endomysium eller transglutaminas kan påvisas i blodet. Beroende på vad blodprovet visar väljer läkaren om man behöver gå vidare med att undersöka tunntarmen.
2. En tunntarmsbiopsi visar om tarmluddet har försvunnit från delar av tunntarmen. Detta verifieras genom att ett vävnadsprov (biopsi) tas från tunntarmen, vilket utförs med gastroskopi. Vävnadsprovet är det säkraste sättet att diagnosticera glutenintolerans.
Många som har symtom som liknar glutenintolerans, men som i själva
verket tål gluten, kan tillfälligt få symtomen lindrade av glutenfri kost. De som verkligen lider av glutenintolerans kan försena
möjligheten att få rätt diagnos och behandling om de börjar med glutenfri kost innan utredningen är klar.
Om du är glutenintolerant och på egen hand börjat äta en glutenfri kost under en tid kan det bidra till att tarmen börjat läka och att tarmluddet börjat växa ut igen.
Resultaten av tunntarmsbiopsin kan bli missvisande. Därför bör kosten
aldrig förändras innan undersökning med vävnadprov från tarmen.
Att själv börja med en glutenfri kost kan innebära problem eftersom man oftast inte känner till alla källor till gluten i kosten. Det fungerar inte att äta en halvdan glutenfri kost. Tarmen läker bara om gluten utesluts till 100%. Alla som diagnosticerats med glutenintolerans bör få kontakt med en dietist för att diskutera likvärdiga glutenfria
livsmedel som kosten bör ersättas med för att bli komplett i energi- och näringssynpunkt.
Efter cirka ett års tid med glutenfri kost är tarmen oftast läkt och frisk igen, men kom ihåg att den glutenfria kosten måste upprätthållas för att tarmen ska förbli frisk.