Jag är en kvinna på 49 år som för 4 år sedan fick veta att jag hadde gluten allergi via blodprov, har haft problem med järn och blodbrist tidigare. Slutade äta glutenprodukter och mina blodvärden är idag bra och kan äta glutenprodukter vilket jag gör ibland, tycker detta är konstigt och bett om ett nytt prov vilket inte visade någon gluten. Vad jag undrar är kan glutenallergi bara försvinna? saken är den att jag mådde väldigt dåligt av olika anledningar då men idag mår bra kan detta påverka?
Antikroppsnivån mot gluten kan enligt vår gastroansvarige professor inom vårt allergicentrum på KS, sjunka till normala värden efter period med glutenreducerad kost, säkraste sättet att fastställa diagnosen coeliaki eller glutenintolerans är via tunntarmsbiopsi med glutenrik kost(tarmluddet angripet) och efter glutenfattig (tarmludd intakt) alltså i två omgångar men jobbig procedur för såväl patient som gastroenterolog. Be om remiss från husläkare eller motsvarande.
Vänliga hälsningar
Reidar Grönneberg
Överläkare, lung- och allergispecialist.