Hej. Jag har varit fiskallergiker sedan födseln, men har inte reflekterat vidare över det förrän den senaste tiden. Med den allt mer högljudda omega-3 debatten så har jag börjat ta vegetabiliskt omega-3 för att få i mig det nödvändiga fettet. Dock läste jag idag i SvD att vegetabiliskt omega-3 inte ger samma skydd eftersom det inte i alls samma grad omvandlar sig till den nyttiga fett-sort som mycket av debatten går ut på. Jag har därmed två frågor. Dels om jag kan äta fisk-omega- (eftersom det i tabletterna är raffinerat), och om det inte går, huruvida det är meningsfullt att fortsätta äta vegetabiliskt omega-3. Tack på förhand
Hej!
Din fråga om du som fiskallergiker kan äta omega-3-tabletter som innehåller fettsyror från fisk är inte helt lätt att besvara. Det korta svaret är att du bör undvika det av försiktighetsskäl. Det något längre svaret ger dock en viss öppning för att prova. Avgörande är hur allvarlig fiskallergin är.
Utgångspunkten är att vid en vanlig fiskallergi är det proteinet i fisken som utlöser den allergiska reaktionen. Fettsyror, i fisk eller andra födoämnen, är dock inte kända för att orsaka allergisymtom.
Den kritiska frågan blir därför om ett tillskott av omega-3 med fiskfettsyror, via tabletter eller kapslar, är helt fritt från fiskprotein. Det bör producenten av de tabletter du tänker ta kunna upplysa om.
När jag läst olika producenters information på nätet så får jag ett intryck av att det mesta av fiskproteinet vanligen är borttaget. Men tillverkarna kan samtidigt inte garantera att deras produkter är helt
fiskproteinfria. Det innebär att en individ med kraftig allergi mot fisk riskerar att få påtagliga symtom av att äta ett omega-3-tillskott. Det krävs vid svår allergi mycket små mängder protein för att starta en allergisk reaktion.
Vid lättare form av fiskallergi tycks intag av omega-3-preparat med fiskfettsyror däremot kunna ske utan, eller med obetydliga, symtom.
Om du äter omega-3 för att förebygga hjärt- och kärlsjukdom så finns idag, som du själv tar upp, belägg för att intag av omega-3 från fisk (EPA och DHA) har en sådan preventiv effekt. Men någon liknande inverkan av vegetabiliskt omega-3 har mig veterligen inte visats. Så ur hjärt-kärlsynpunkt förefaller inte intag av vegetabiliskt omega-3 vara något att satsa på.
Med vänlig hälsning,
Gunnar Bylin
Överläkare, allergispecialist