Hej! Finns det några "korsallergier" om man inte tål: vitlök, mandel, hasselnötter, kyckling, kalkon, svärdfisk, lax, äggvita? Finns det någon förklaring till varför jag just inte ska äta de här livsmedlen. Det värsta är vitlöken som gör att jag får svårt att andas. Tacksam för svar/
Hej!
Om man är allergisk mot vitlök kan man korsreagera med gråbo, men det är inte ovanligt att man har en överkänslighet mot vitlök som inte är allergiskt betingad. Mandel och hasselnöt kan korsreagera med äpple,
päron, morot, selleri, nötter (paranöt, valnöt), jordgubbar, vissa stenfrukter (persika, plommon, aprikos, körsbär). Alla dessa kan också korsreagera med björkpollen. Fiskallergi orsakas ofta av flera olika
fiskarter, men kan också var specifik för ett fåtal arter. Detta är mycket individuellt och gör det svårt att svara på om du skulle kunna korsreagera med något. När man är allergiskt mot ägg är det oftast äggvitans proteiner man inte tål. Den allergiske reagerar mot ett eller flera av dessa proteiner. Även proteiner i gulan kan ge allergiska reaktioner, vilket är vanligare hos vuxna. Allergi mot hönskött förekommer ofta samtidigt med allergi mot äggula.
Vänliga hälsningar
Helen Rosenlund, leg dietist