Hej! Jag är en kvinna på 38 år och jag undrar lite över min allergi. Jag har sedan förskoleåldern (tror jag att det var i alla fall), varit allergisk mot björkpollen, gräs, nötter, mandlar, äpple, päron, stenfrukter , gröna ärtor och morötter. Jag har aldirg varit hos någon läkare för utredning då dessa livsmedel varit lätta att undvika och mina sympton bara orsakat ett mindre obehag (klåda i halsen och munnen samt viss svullnad i hals och på tunga och ibland även svullet tandköttet, björkpollen och gräs ger mig hösnuva och klåda i ögonen, vissa år vid riklig pollenhalt har jag känt att andningen blivit lite tyngre). På senaste tiden har jag dock börjat känna vissa besvär av jordgubbar, kiwi, välmogna bananer och avocados. Något jag alltså inte känt tidigare. Jag har hört om korsallergi och om man är björkallergiker som jag är, kan man även vara allergisk mot t ex selleri och jordnötter som jag INTE känner något besvär av idag. Så, jag undrar om jag helt ska undvika sådant som hör till samma allergifamilj tex jordnötter, men som jag idag inte känner några symptom av. Och är det så att min allergi kan bli värre både vad gäller antalet saker som jag är allergisk mot och då det gäller mina symptom om jag inte "sköter mig" och undviker allt som ger mig även lindriga besvär? Bör jag undika andra livsmedel förutom de som jag är allergisk mot idag, vilka i sådana fall? Jag har också två barn, 2 och 4 år gamla. Ska jag undvika att ge dem t ex nötter? De har inte visat några allergiska symptom, men kan de utveckla allergi pga att de äter sådant som jag är allergisk mot? Tacksam för svar!
Hej!
Vad bra att du är känner till att din allergi kan korsreagera med andra
födoämnesallergen. Det är bra att känna till vilka detta är även om du inte
får några symtom när du äter dem. Man behöver inte reagera på alla allergen
som din allergi kan korsreagera med, därför ska du bara undvika de
livsmedel som du får symtom av. Annars kanske du utesluter fler födoämnen
ur din kost än vad du egentligen behöver, vilket vore onödigt. Om du inte
"sköter dig" och äter födoämnen som ger lindriga besvär så blir du inte
allergisk mot fler födoämnen än innan. Däremot kan symtomen försämras om
slemhinnorna i näsa, munhåla och svalg ofta är irriterade pga att du ätit
något som du reagerat på.
Eftersom allergi är ärftligt så förstår jag att du har funderingar kring
dina barns kost. Om dina barn inte har uppvisat några allergiska symtom så
kan de äta av all mat. Det är nämligen så att allergiska symtom inte alltid
utlöses av samma allergen och i samma organ som hos föräldern. Därför ska
man inte dra in på något födoämne förrän man är säker på att det orsakar
besvär.
Med vänlig hälsning Helen Flöistrup, dietist