Jag har varit och testat mig för nötallergi och fått svaret att jag är allergisk mot nötter, jordnötter, mandel och kokosnöt. Har vid förtäring av nötter och persika fått klåda i svalj och hals. Då jag senast åt körsbär var symptomen en aning värre. Jag har under mina 24 år aldrig tidigare haft någon matallergi och undrar nu om jag behöver oroa mig för att inte kunna äta: 1. vita/bruna bönor. 2. soja, 2a, måste jag tänka extra på matvaror som innehåller soja eller sojalecitin? 3. Palmolja 3. a. När det står "vegetabiliska oljor" i innehållsförteckningen har jag förstått att varan ofta kan innehålla palmolja, Bör jag undvika dessa? 4. Jag tittar mycket på wikipedia och jämför släktskap mellan olika nötter och frukter som jag vet att jag inte tål. Är detta en god idé eller är det onödigt? Om det är en god idé, hur nära släkt kan de olika frukterna vara utan att det är någon fara? Tack på förhand. Orolig nybliven födoämnesallergiker
Hej!
Korsallergi innebär inte att man måste undvika alla födoämnen som det födoämne man testats för korsreagerar med. När det gäller nötter ska man dock vara extra försiktig eftersom reaktionerna på nötallergi kan vara kraftiga och t o m livshotande hos mycket allergiska individer.
1. Bönor och jordnötter tillhör familjen ärtväxter och det är vanligt att korsreagera mot dessa om man är allergiskt mot endera av dem. Vanligen är det individer med mycket allvarlig allergi som korsreagerar och beroende på hur kraftig din allergi är bör du antingen vara väldigt uppmärksam på ev symtom vid intag av bönor, alternativt undvika dem helt.
2. Sojabönor tillhör också ärtväxtfamiljen, se punkt 1. Alla livsmedel som innehåller sojaprotein bör du vara försiktig med. Sojalecitin är ett fett som inte innehåller sojaprotein (det är proteinet man är allergiskt mot)och därför inte ska kunna ge allergiska reaktioner. Är man väldigt allergiskt mot jordnöt bör man vara försiktig även med sojalecitin.
3. Palmolja kommer från fröer i oljepalmen och är ett fett vilket inte ger allergiska reaktioner. Oljor kan innehålla rester av protein från den växt det framställts från, t ex majs, men mängderna är ofta så små.
Normalt behöver man som allergiker inte oroa sig för eventuella proteinrester i vegetabilistka oljor, men vid jordnötsallergi bör man undvika jordnötsolja helt.
4. Jag tycker inte att man ska undvika fler födoämnen än man behöver, dvs reagerar mot, utan de födoämnen som man själv upplever ger allergiska symtom, men när det handlar om nötter ska man förstås vara extra försiktig. Det är bra att du lär dig så mycket som möjligt om din allergi och de födoämnen du kan komma att reagera mot, även om du inte har gjort det tidigare.
Hoppas att detta är svar på dina funderingar.
Vänliga hälsningar
Helen Rosenlund, leg. dietist