Jag är en kvinna på 47 år, väger 78 kg som hela livet har haft lättare allergi och astma. I år blev dock min astma sämre men jag mår nu bättre eftersom jag har fått en starkare dos på min medicin. Min fråga gäller dock något annat: Jag är allergisk mot stenfrukter av alla slag(persika, körsbär mandel etc) och även mot björk. Men jag har upptäckt att vissa sorter är värre än andra. Kan detta stämma? De sorter jag aldrig tål är Granny Smith, Jona Gold och Golden eller Red Delicios(äpplen) Men för ett par veckor sedan åt jag en äppelsort som jag trodde jag tålde, jag fick ingen reaktion direkt på detta utan den kom flera timmar senare. Då svullnade halsen igen på mycket kort tid. Sedan dess har jag alltid med mig adrenalin i väskan som jag har fått på min vårdcentral. Jag vågar sedan dess aldrig chansa utan nu äter jag aldrig råa äpplen eller nötter mer. Nu undrar jag: Jag har aldrig någonsin fått rekationer på frukt som har varit värmebehandlad, tex äppelmos eller kokta persikor. Vad kan detta bero på? Vågar jag äta tillagad frukt?
Det är alldeles riktigt att det kan vara olika reaktion på olika äpplesorter. Värst brukar det vara med importerade äpplen med kraftiga skal och bäst kan det gå med gamla svenska sorter. Om man skalar äpplet kan det gå mycket bättre. Värmebehandling förändrar de ämnen som man inte tål så att det känns igen av immunsystemet. Har det gått bra förut kan du fortsätta att äta.
Med vänlig hälsning Anders Berg, allergolog.