Hejsan. Jag har en fråga angående min flickväns allergi hon säger att hon har. Hon säger sig vara allergisk mot ost, men äter andra mejeriprodukter såsom mjölk, filmjölk yoghurt osv. Det är första gången jag hör talas om en allergi som enbart är mot ost och jag undrar lite vad i osten som kan framkalla en sådan allergi, och om det finns några ostar som kan vara bättre eller sämre att prova med. Allergin ska tydligen framkalla migrän enligt henne, och jag tycker det är så synd eftersom jag själv är väldigt förtjust i ost och gärna skulle ta med henne på ost och vinresor tex.
Hej!
Det stämmer att man kan vara känslig mot just ost och reagera med att få migrän. Detta beror på att man inte kan bryta ned vissa ämnen (biogena aminer) som finns i ost. Om måltiden innehåller flera födoämnen som innehåller biogena aminer, t ex ost, vin, salami, makrill, tomat, så kan symtomen förstärkas. Hur kraftiga symtomen blir beror på konsumerad mängd samt vad som intagits vid samma måltid. Det är mycket individuellt hur stor mängd biogena aminer en person med denna överkänslighet tål och det finns inga rekommendationer angående detta. Det bästa är att prova sig fram och börja med mycket små mängder.
Ostar gjorda på pastöriserad mjölk tolereras vanligen bättre. Alla lagrade ostar innehåller biogena aminer.
Vänliga hälsningar
Helen Flöistrup, dietist