Det står överallt att man skall äta mycket grönsaker och frukt. Jag är dock allergisk mot all frukt och dom flesta vanliga grönsaker. Hur ska jag göra för att variera maten, när jag inte kan byta ut den mot grönsaker eller frukt?
Allergi eller överkänslighet, som det ofta handlar om, mot ett eller fler livsmedel är inte ovanligt. I ditt fall är det lite extra besvärligt när du inte klarar någon frukt och få grönsaker. Min undran är om du är pollenallergisk? Vid pollenallergi är man ofta även allergisk mot nötter, äpplen, körsbär, plommon, persikor, aprikoser, selleri och morötter. Ofta tål man dessa bättre om frukten eller grönsaken är upphettad/kokt. Under värmebehandling förändras proteinerna i frukten/grönsaken vilket gör att de flesta tål kokt eller konserverad frukt och morötter. Prova t ex att värma äppelskivor i mikrovågsugnen (med lite kanel). Skalad frukt brukar också tolereras bättre. Ananas är en frukt som brukar gå bra för många.
Blåbär, hallon och vinbär ger sällan upphov till överkänslighetsreaktioner och kan ersätta en del av frukten. Om du klarar att äta bär, använd dem gärna både i frukostfilen till efterätt på kvällen.
Bland grönsakerna är majs, aubergine, zucchini, broccoli och sallad de som brukar vara ”snällast” och ge minst reaktioner.
Eftersom jag inte vet exakt vad du tål och inte tål är det svårt att råda dig, men tänk på att varje dag äta av de grönsaker du tål, lägg till bär (om du klarar det) och prova dig fram med konserverad och kokt frukt. Ät gärna potatis som ersättning för rotfrukter.
Hälsningar,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt