Jag undrar om mat som innehåller bakterier t ex olika yogurtar och viss filmjölk kan göra så att mitt eksem blir bättre? Är allergisk mot olika födoämnen sedan jag var liten
Hej!
Din fråga är i analogi med den s k Hygienhypotesen. Enligt den blir dagens barn för lite exponerade för bakterier och mikroorganismer än vad barnen blev för 100 år sedan då allergierna inte var lika vanliga. Det kan t ex bero på att vi idag bor i tättbebyggda områden med längre avstånd till djur och natur, vi ställer högre kvar på hygienen i våra hem och i offentliga lokaler och vi äter inte lika mycket mjölksyrejästa livsmedel. Allt detta leder till att den bakteriella exponeringen minskar. Bakterierna sägs enligt Hygienhypotesen påverka utmognaden av immunförsvaret och styra det mot det icke-allergiska hållet. Det pågår fortfarande mycket forskning i denna fråga.
I en studie som har undersökt möjligheten att tillföra kroppen bakterier genom födan fann man att barn efter daglig tillförsel av utvalda laktobaciller hade en minskad risk för atopiskt eksem. Studien är gjord i förebyggande syfte på spädbarn som inte har någon allergi. Därför kan jag inte härleda detta resultat till om dina symtom skulle förbättras genom intag av levande bakteriekultur då du redan har en allergi och även ett utvecklat immunförsvar. Eftersom det handlar om vanliga livsmedel som finns att köpa i varje livsmedelsbutik så kan du ju alltid testa själv för att sedan avgöra om du märker någon skillnad. I så fall bör du äta livsmedlet dagligen och under några veckors tid för att få i dig tillräckligt stor dos av bakteriekultur.
Det skulle vara spännande att höra hur det går! Lycka till!
Vänliga hälsningar
Helen Flöistrup, dietist