Min nu 26 åriga dotter har haft matallergi från 3 månaders ålder. Det var allt ifrån mjölk, ägg, kakao, fisk till pollen, damm, pälsdjursallergi. Lättare att berätta vad hon tålde än inte. Reaktionerna var kraftiga, när hon fick "fel" mat. För två år sedan fick hon fortfarande nässelutslag vid exponering av mjölkprodukter på huden. Blodprov tidigare år visade ännu hög allergibenägenhet för mjölk. Nu har nytt blodprov tagits som endast visar "avvikande" när det gäller hasselnötter, ägg och katt. Inget alls på mjölk, något som fick nuvarande läkare att tala om intolerans. Detta var inte fallet tidigare då det var IgE som var aktuellt. Min fråga är : kan vi lita på detta resultat och hur ska hon på ett för henne tryggt sätt prova om dett är sant?
Mjölkallergi är relativt vanlig hos små barn, men vid 3-4 års ålder brukar komjölksallergin ha vuxit bort. Det är ovanligt med komjölksallergi hos vuxna, kanske en promille av befolkningen har det.
Din vuxna dotter kan fortfarande kan få besvär av mjölk, och frågan är om hon ingår i denna denna promille med kvarstående mjölkallergi. Men det blodprov som nyligen tagits för mätning av allergiantikroppar mot komjölk visade ingen mätbar halt av sådana antikroppar. Det resultatet talar starkt mot att hon fortfarande skulle ha en mjölkallergi.
Men även om din dotter inte har en äkta mjölkallergi så kan det vara så att mjölk ger besvär via andra mekanismer än en allergisk reaktion. En vanlig besvärsreaktion av mjölk orsakas av laktosintolerans som ger magbesvär. Jag vet inte om det är sådana besvär din dotter har och om det möjligen var denna typ av intolerans som hennes läkare avsåg. Diagnosen laktosintolerans, som beror på en brist på mjölksockerspjälkande enzym (laktas), kan säkerställas genom relativt enkla test som görs vid sjukhusens medicinmottagningar.
Det kan ibland också vara så att mjölk orsakar besvär hos vuxna utan att det föreligger vare sig mjölkallergi eller laktosintolerans. Mekanismerna för dessa reaktioner är inte kända och det finns tyvärr inga specifika test eller blodprov att använda. Bedömningen får ske utifrån hur patienten reagerar efter kontrollerade intag av mjölk.
Så svaret på din fråga om provsvarets säkerhet är att bestämningen av allergiantikroppar i blod mot mjölk är en säker metod. Men även om antikroppar saknas så kan mjölk ge symtom p.g.a. icke-allergiska mekanismer.