Jag undrar om vaccinering mot kvalster. Vid läkarbesök säger läkaren att det inte funkar att vaccinera mot kvalsterallergi, men vid sökningar på nätet får man andra svar i ämnet. Vilket är sant? Läkaren vi besökte tyckte att pojken flyttar ju snart hemmifrån då kan ju besvären försvinna, om han har tur. Grabben är tretton år.
Det rådde tidigare en viss osäkerhet om effekten av vaccinering mot kvalster, men de frågetecknen är numera uträtade. Vaccinering, eller ASIT som det även kallas (AllergenSpecifik ImmunTerapi), vid kvalsterallergi har visats ge god effekt även i studier på barn. Det positiva resultatet har setts såväl på hösnuvebesvär som astma. Så allmänt sett kan man säga att om det föreligger en indikation för ASIT mot kvalsterallergi så är chansen att få en förbättring av behandlingen god.
I det enskilda fallet så är det flera faktorer som bör beaktas när det gäller att bedöma om ASIT med kvalsterextrakt är indicerad. En inte oviktig fråga är i vilken mån patienten verkligen exponeras för kvalster i sin nuvarande miljö. Det är inte så lätt att avgöra som när det gäller katt eller hund. Den exponering för kvalster som orsakade allergin och det positiva testet för kvalster uppstod kanske tidigare i livet när patienten vistades i en annan miljö. Det är visserligen inte helt ovanligt med dammkvalster i svenska hem, men förekomsten är ändå begränsad. När kvalster finns i ett hem så är det framför allt i sängmiljön. Där finns det mikroklimat med den luftfuktighet som kvalstren kräver. Detta gör det enkelt att för praktiskt kliniskt bruk fastställa om det finns dammkvalster i ett hem. Patienten samlar damm från sin sängmadrass. Läkaren sänder provet till ett kliniskt immunologiskt laboratorium och får ett utlåtande om dammet innehåller kvalsterallergen och i så fall även i vilken mängd. Det finns idag enkla rutiner för hur dammsamlingen ska ske med hjälp av en vanlig dammsugare. Dessa uppgifter om kvalsterförekomst i det egna hemmet kan vara en viktig pusselbit bland flera när det gäller att bedöma om ASIT är lämplig för den enskilda patienten.
Med vänlig hälsning
Gunnar Bylin
Docent, allergispecialist